Галерия

още снимки

Съвети

Следваксиналните реакции са естествени, но не задължителен спътник на ваксиналния процес. Нежеланите реакции се разделят на...

още съвети

Въпроси

...

още въпроси


Последвайте ме

facebookbtn twitterbtn

Отглеждане на кърмачето през третия месецХранене
Хранителният режим включва 6 хранения през 3 часа.
Профилактиката на рахита продължава в доза според препоръките на наблюдаващия лекар.

През третия месец   се наблюдава типична реакция на положително емоционално състояние -т. нар. “комплекс на оживление”. Застанете над детето и му говорете с тих и ласкав глас, усмихвайте му се. Допирайте с ръка ръчичките и бузките му. В отговор на това детето започва да рита, размахва с ръце и издава радостни звуци. Нещо повече – дори само усмивката на майката може да предизвика тази реакция. Тези положителни емоции са изключително важни за психическото развитие на детето. Не жалете сили и време за създаването на положителни емоции!!!
През третия месец детето вече може да фиксира погледа си върху ярко оцветени играчки и върху майката. Постепенно бебето започва да следи с поглед движещи се предмети – първоначално в хоризонтална , а впоследствие и във вертикална посока Зрителното и слуховото съсредоточаване на детето се влияят благоприятно от редовното подменяне на висящите играчки.

Масаж и гимнастика през третия месец
Масажът се разширява.
Освен поглаждането към него се включва и почукването, а след 1-2 седмици – размачкване и разтриване.
Почукване се прави на ръцете, краката и гърба.
Размачкване се извършва само на крайниците.
.
Разтриване се прави на гърдите, корема, краката, гърба и седалището.
.
.
Освен масажа към средата на третия месец се прилагат и гимнастически упражнения.
Пасивната дихателна гимнастика с ръце включва 3 упражнения – кръстосване на ръцете пред гърдите /файтонджийско движение/, сгъване и разгъване на ръцете, повдигане и спускане на ръцете.
Пасивната гимнастика с крака също включва 3 упражнения – сгъване и разгъване на краката, “велосипедист” и “тупаница”, които се извършват последователно.
За развитие опората на краката през  третия месец се прави и т. нар. упражнение “танцуване” То се започва, ако детето може да държи главата си изправена, когато тялото му е поставено във вертикално положениеПасивната гимнастика с крака и  “танцуването” се правят докато мускулите на краката се развият така добре, че детето получи стабилна опора на краката. Тогава, ако го поставите във вертикално положение и го придържате, то може да стои. Това обикновено става в края на второто тримесечие.
През третия месец се включва и упражнението “плувец”. То  може да се прави, когато детето поставено по корем, повдига горната част на тялото си, като се опира на предмишниците и задържа главата си изправена. И така в края на третия месец вие можете да правите следния комплекс:
1.Масаж в пълен обем
2.Пасивна дихателна гимнастика с ръце
3.Пасивна гимнастика с крака
4.”Танцуване”, “плувец”
Приятни занимания!